2012. október 5., péntek

Pollágh Péter: Rakpart


Batykó Róbert: Rakpart, 2012, olaj, vászon, 160 x 140 cm


Kell egy part, aminek nekimész. Kell sok ütődés, koccanás, becsapódás. Konfrontáció: a tankönyvek így mondják. Kell egy hely, ahonnan elrúgod magad, ahonnan elúszol, át a hínáros kéken: minden új szó egy karcsapás. Légszomj és véraláfutás: nem is számít talán. A cél: minél többet átvinni a hínárból, a mélyvízi törmelékekből a túlpartra. Te magad volnál a bója? Vagy a bója délibábja? Minden a nézés szögén múlik, és minden szög horzsol.

Csörögnek a csend csigalépcsői, ha meglódulsz, nekigurulsz: kiürített bevásárlókocsi vagy. Egy magára hagyott keménység. Kongás. Egy rács. Rácsokat tettek rád. Ketreclét. De ha jobban megnézed, talán nem is rácsok azok, amiket fogsz, csak idézőjelek.

Ha távolról nézed, minden szürke, szürküres. A távolság üveggolyó, rakd zsebre, légy lezser, légy bátor. Egyszer majd nekem adod, de ez sem muszáj. Egy elgurult gombolyagot nézel, odakapsz, szétszálazod, egyesével húzogatsz minden árva szálat, kunkort. Szociofób számháború: szálakat, csapásokat, bogokat számolsz, pedig bomolni jó, számolni szomorúság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése