2012. október 1., hétfő

Pollágh Péter: Késő délutáni káprázat


Barakonyi Zsombor: Késő délutáni káprázat, 2009, akril, spray, lakk, fa 80 x 125 x 3,5 cm



Tükröt tart a délután. Itt van, fogadd. Tessék, mosolyogtasd meg, babusgasd el: jót tenni jó. Hosszú sárgák, termékeny kékek, tejbe mártott, fehér kiflivégek. Üvegvágóval vágj egy léket. Lékvágyó város. Egy polisz csövei, csöves polisz. Városálmok. Mennyi út, mennyi csapás. Mennyi fényes hiba. Napszakok létrája. Reccsenő fokok. A tárgyak délutáni lélekvándorlása.

Lépj át a léken egy másik időbe, egy soha nem volt becsületesbe, egy szeplőtelen szépbe. Addig is az autók csordogálnak. Eret vágnak rajtad. Az értől az óceánig. Autóváros, benzinkútnak hívják az oázist. A délután hosszú, színek lasszója be nem fogja, kicsúszik minden kis ölelésből. A napnak dolgozik, nappali pofa, gerinces és virgonc, ha kell. Átragyog rajta a szürke, de ez ne tévesszen meg, mert itt a szürke nem szétrágott metafora-rágó, hanem árnyalat. Egy vagy több. Több a soknál.  Árnyalattemető.

Egy magasról beszélő busz, egy távoli, csontos torony. Igen, toronyóra lánccal. Akarod ezt is, ide neked az oroszlánt is, ugye? De nem, minden nem lehet a tiéd, ne akarj birtokolni, ne akard már a másét. Akarj szembenézni, ne fordítsd el a fejed. Parancsolj magadnak. Szépen kapaszkodj fel a buszra, elvisz egész a sírig. A sírtábláig. Corrado Cattani: ez van a márványra írva. Volt miért ilyen messze hozni a könnyeid.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése